Haven i september

Alle vigtige og uvigtige ting i livet har de seneste mange måneder ramlet og ramler endnu omkring mig, og det eneste der holder mig nogenlunde psykisk i gang er haven, dennes høst af tomater og chili samt syltningen af disse… til trods for at det er noget værre pladder-vejr haven er blevet budt hen over sommeren og til stadighed bliver, har høsten trods alt givet over 70 kg tomater og små 9 kg chili- og peberfrugter indtil videre.

Tomaterne er helt slut nu og statistik skemaerne over sæson 2017 afsluttet.

 

 

 

 

Tænk på hvad planterne ville have givet hvis vi havde haft en fantastisk sommer… så et lyspunkt er der trods alt i mørket, og det er at jeg ikke har høstet mere, for der er al for megen arbejde forbundet med at sylte for en der er slidt! Godt der også er blevet afsat til andre en del…

Men jeg kan hel klar anbefale disse tomater i den lille såvel som den store have:

  • Tumbling Tom Red – har haft den ampler i to sæsoner nu. Giver mange søde tomater i en ok størrelse. Eneste minus er at det er en determinat plante og derfor kommer til at se noget hængt ud med gule og visne blade når tomaterne modnes høsten sættes ind – planten fejler ikke noget selvom den ser kedelig ud.
  • Losetto – en lille lækker cherry tomat der smager krydret og giver et fantastisk udbytte.
  • Jersey Devil – stor kød- og smagsfuld blommetomat. Eneste minus er at jeg har kasseret mindst 10-20 kg fordi regn, blæst og mangel på sol har fået dem til at sidde for længe uden at kunne nå at modne. Helt klart værd at dyrke endnu en sæson.
  • San Marzano, Sweet Pea Currant og Hundreds and Thousands er også tomatplanter til næste sæson, dog ikke så mange af de små tomater.
  • Anna Russian – en kæmpe hjerteformet tomat der absolut ikke tåler blæst, regn og mangel på sol som denne sommer har budt på i uanede mængder. Har kasseret mindst 75 % af tomaterne og det er måske meget godt for hvis de havde været med i min tomatstatistik havde de slået alle rekorder. Men havde jeg et drivhus ville den helt klart få en permanent plads sæson efter sæson – den smager vidunderlig og er super saftig.

Chili Trinidad Moruga Red Scorpion

Der hænger stadig en del chilifrugter som længes efter en kort sensommer varme og sol for at blive modne. Peberfrugterne har jeg høstet alle i denne uge og de ligger i skrivende stund i et fad og venter på at blive syltet senere i dag.

Mangler så lige denne bakke chilier som er omkring halvdelen af uges høst… en del kommes på snor så de kan tørres og herefter knuses til pulver. Skal bare lige i sykælderen efter noget kinesertråd ;))

Halvdelen af ugens høst

Chili Chilhuacle Negro

Chili Aji Omnicolor

Chili Bhut Orange Copenhagen

Syltede i går en ordentlig portion røde chilier.

Henkogte også årets sidste tomater samt kreerede en rustik ketchup – begge opskrifter kan også hentes i PDF sammen med andre opskrifter her

I morges gik jeg i gang med at klippe tomatplanter ned på terrassen så affaldet fra disse står klar til næste gang sønnike har mulighed for at hjælpe den gamle og levere det på affaldspladsen – godt med unge stærke kræfter.

 

 

 

 

Chilierne Royal Black, Purple Peach, Chocolate Scotch Bonnet og samt Trinidad Moruga Red Scorpion og Bhut Orange Copenhagen er hentet ind og sat rundt i vindueskarmene i håb om at de kan nå at  modne.

Har endnu ikke høstet af de tre første men der sidder en del frugt på planterne… bare lidt mere varme tak!

Chili Bhut Orange Copenhagen

Men haven ligner noget der er løgn med al det vand… og bedst som jeg var i gang begyndte det atter at styrtregne så nu er det blevet til denne opdatering i stedet for…

God lørdag :))

Gem