Cubansk oregano – Plectranthus amboiunicus

Var forbi Lotte i sidste uge med tomat- og chiliplanter, en ældre dame mellem firs og skinddød og still going strong – og nu bosiddende i Farum.

Her fik jeg af hende vidunderlige duftende oregano-stiklinger.

Efter sigende skulle disse være gode for mange skranterier. Lovede at undersøge hvilke…

Plantens latinske navn er ‘Plectranthus Amboiunicus’ og måske bedre kendt under navnet Cubansk oregano. Men det er ikke hele historien. Rundt i verden har planten mange navne såsom: mexicansk organo, indisk hjulkrone. Den går også under diverse timiannavne som spansk, fransk osv. Mynte er også et navn den har på sig… kort sagt så er det en anelse forvirrende hvilket navn den oprindeligt har fået sig!

Den kan i hvert fald ikke tåle frost men er til gengæld nem at tage stiklinger fra. Smuk ser den ud samt den er velduftende. I drivhus eller et orangeri kan den måske ligefrem blomstre i farven hvid til rosa.

Medicinsk bruges bladene ude i verden for ondt i halsen, tandpine – hvis du tygger på et blad en stykke tid skulle tungen blive bedøvet… den skulle også være god ved hovedpine eller hvis du er uheldig og har brændt dig, så skulle saften være healende på såret. Herudover har jeg læst at planten også bruges mod diverse allergier, astma, insektbid, diarré, bronkitis, hikke og mange flere. Jeg skal ikke gøre mig klog på om det har en helbredende effekt hvis bladene bruges mod disse lidelser…

I køkkenet skulle bladene være skønne i te, supper, fisk- og vegetarretter. Tror jeg selv vil eksperimentere til sommer og bruge den sammen med chili til en chutney variant og noget andet.

Planten bruges åbenbart bredt rundt i verden lige fra Sydøstasien, Indien, Afrika til Caribien og Mellemamerika i diverse køkkener samt til medicinsk brug. Den kom til Europa for et par hundrede år siden og har været dyrket i orangerier, driv- og væksthuse siden da.

Tak Lotte :))

Gem

Gem